Zygmunt Bauman
7 d'octubre de 2019.
"Samurai". Aquest és el nom de la dinàmica que hem fet avui a classe.
La dinàmica que vam realitzar el dilluns 7 va ser la següent: El Samurai, per fer-la es necessita un grup reduït de com a màxim 15-20 persones, per fer-ho primer ens hem de col·locar en rotllana.
El professor Antonio fa com que té una Katana i que la llença a la persona que té davant, seguidament les persones del seu costat faran com si li tallessin amb les seves Katanes i ell es creurà de braços per donar a entendre com que està "mort" i que no li poden llençar un altre cop la "espasa" .
Aquest procediment es repetirà fins que tots i totes estiguem "mortes".
Deixo aquest vídeo que he trobat a internet on es veu el funcionament:
Amb aquesta dinàmica hem pogut treballar l'escolta activa, el moviment corporal, ens hem divertit, la concertració, atenció, disosiació, etc.
És ben cert que al principi ens ha costat molt poder entendre aquesta dinàmica i l'hem hagut de fer uns tres cops, però al final, ens hem sortit.
Després la classe ha proseguit amb l'introducció de Zygmunt Bauman:
Zygmunt Bauman (Polònia, 1925) va ser un filòsof i sociòleg molt important. La seva obra va començar el 1950 on tractava principlament qüestions sobre les classes socials, la modernitat i postmodernitat, la globalització, la nova pobresa... entre d'altres. A més, també va desarrollar el terme de "modernitat líquida", quelcom que avui dia és molt important de saber per poder entendre la societat actual en la que vivim.
Alguns conceptes definits segons Bauman són:
– Modernidad liquida: Tot és variable. Els productes tenen una vida molt limitada i ens trobem en un canvi constant. Hem passat de la modernitat sòlida, on els valors i els dogmes eres quelcom firmament establert, a la modernitat líquida, on és impossible predir que passarà d'aquí unes dècades.
– Globalización: L'únic beneficiari d'aquest procés és el comerç, l'economia i el narcotràfic. Es troba per sobre de la sobirania de les nacions encara que no estigui reflexada per ninguns organització. Aquesta unificació cultural global és només rentable per una poca part de la població.
– Compromiso: Els i les joves d'avui dia no dessitjen un treball estable, ens el contrari, la idea d'emular els nostres pares, els quals els seu treball ha estat (gairebé) sempre estable ens horroritza.
Un cop hem pogut identificar les tres idees principals, alguns dels reptes o interrogants com a futurs i futures educadors/es socials són:
-Concienciar a la societat que l'educació és un procés constant, sense límits.
-Donar més valor al procés (de l'educació) que no pas al resultat.
-Trencar amb l'acomodament
-Com a educadores hem de poder facilitar eines i estratègies
-Fomentar l'autonomia personal
Haig de dir que no estic d'acord amb tot el que reflexa Bauman amb les seves idees.
Trobo que potser per part la societat si que pot estar acomodada en l'àmbit laboral, ja que abans una persona quan començava a treballar o estudiava una carrera, sabia que s'hi dedicaria tota la vida però per part molts cops només ho fèien per seguir amb la tradició familiar. Ara no tenim res cert i ens costa molt decidir-nos perquè ho volem tot.
Una altra cosa que no comparteixo és la forma de verue l'educació com a un producte, ja que és un procés constant i que dura tota la vida, mai deixem ni deixarem d'aprendre.
L'educació no té ni un principi ni un final. És un procés vital i constant. Constantment ens hem d'anar renovant, actualitzant nous conceptes i coneixements, ja que aquests també canvien de forma freqüent. També hem de recordar que, sempre, tot el que haguem après en el nostre dia a dia ens aportarà alguna cosa en la nostra vida.
Documental Zygmun Bauman
Aquest documental ens mostra com vivim actualment. En un món globalitzat on el poder abans estava exposat en l'estat - nació, ara l'estat es troba en un moment dèbil.
Les institucions ens intenten aplicar unes mesures locals per problemes que, en realitat, són globals. Ens trobem davant d'una estabilitat actual que té una gran tendència a l'individualisme.
Explica la sociedat sòlida i líquida?
Sí, la sociedat líquida fa referència a la sociedat en la que vivim actualment, aquella que esta subjeta a allò que és inestable e inciert, la qual està marcada pel ritme que marca la globalizació, si més no, la sociedad sòlida fa referència a la sociedat tal i como s'entenia en el passat, la qual es configurava a través d'estructuras institucionals que es trobàven arrelades en el sistema. Tot és més durader, més perdurable.
Quines solucions ens dona?
- Una millor relació entre la humanidat i la naturalesa.
- Combatre la globalizació.
- Crear col·lectivament les institucions que tenim però a nivell global.
- Crear comunitats per a evitar ser una víctima sense oblidar la lleialtat i la solidaridat.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada