La Barcelona desigual

10 d'octubre de 2019.

La classe d'avui l'hem iniciat amb una dinàmica anomenada "¿Qué estás haciendo?".

Consisteix en que un grup d'unes 15 persones es posin en cercle i una persona comença a representar una acció quotidiana (o no), per exemple fer veure que està menjant. La persona del seu costat li pregunta ¿(nom) Qué estás haciendo? i la que estava realitzant l'acció ha de dir una altra contrària a la que està fent. Si estava menjant dirà, per exmple: doblegar la roba i automàticament la persona que ha fet la pregunta començarà a realitzar aquesta acció i així successivament. 

Amb aquesta dinàmica treballem, entre d'altres, l'escolta activa, la disiociació, la concentració, la creativitat, l'improvisació... 


Després hem seguit la classe amb la teoria de la "Barcelona Desigual". 

Com pot ser que en una mateixa ciutat hi hagi realitats socials tan diferents? 

Com pot ser que en només uns quants kilòmetres de separació hi hagi tanta diferència econòmica, social...?



Per a poder entendre la realitat que trobem a Barcelona, primer s'ha de comprobar la Renta Familiar Disponible per Càpita (RFD). Aquest element serveix per mesurar els diners que tenen els i les ciutadanes per a poder afrontar la vida després d'haver pagat tots els seus impostos. 
Així doncs, si comparem aquests dades entre els diferents de Barcelona podem veure les grans desigualtats que hi ha. Un cop vist això podem dir que la nostra ciutat la podem dividir en 3: 
1. Els barris que tenen una renda inferior a la mitja
2. Els barris que se situen en la mitja
3. Els barris que superen la renda mitja


Aqu

Aquest mapa mostra la divisió a partir de la mitjana que marca el seu RDF. Podem veure el RDF dels districtes i com aquesta es despunta o no segons on estigui situat.
Amb el RDF podem veure que a Barcelona hi ha barris amb un índex molt més alt (com ara a Sarrià) o amb altres que en tenen un molt més baix (com per exmple Nou Barris).
Aquest fet em fa donar-li moltes voltes al tema i no he pogut parar de pensar en com de malament tenim distribuits els béns i els serveis a grans nivells i com viure en un tipus de barri et pot condicionar el la teva forma i ritme de vida, més enllà de les conicions i oportunitats.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Valoració final de l'assignatura

Presentacions dels treballs finals de l'assignatura (III)

Presentacions dels treballs finals de l'assignatura (I)