10 d'octubre de 2019. La classe d'avui l'hem iniciat amb una dinàmica anomenada "¿Qué estás haciendo?". Consisteix en que un grup d'unes 15 persones es posin en cercle i una persona comença a representar una acció quotidiana (o no), per exemple fer veure que està menjant. La persona del seu costat li pregunta ¿(nom) Qué estás haciendo? i la que estava realitzant l'acció ha de dir una altra contrària a la que està fent. Si estava menjant dirà, per exmple: doblegar la roba i automàticament la persona que ha fet la pregunta començarà a realitzar aquesta acció i així successivament. Amb aquesta dinàmica treballem, entre d'altres, l'escolta activa, la disiociació, la concentració, la creativitat, l'improvisació... Després hem seguit la classe amb la teoria de la "Barcelona Desigual". Com pot ser que en una mateixa ciutat hi hagi realitats socials tan diferents? Com pot ser que en només uns quants kilòmetres de separació hi hagi tanta diferència econòmica, social...?
Per a poder entendre la realitat que trobem a Barcelona, primer s'ha de comprobar la Renta Familiar Disponible per Càpita (RFD). Aquest element serveix per mesurar els diners que tenen els i les ciutadanes per a poder afrontar la vida després d'haver pagat tots els seus impostos.
Així doncs, si comparem aquests dades entre els diferents de Barcelona podem veure les grans desigualtats que hi ha. Un cop vist això podem dir que la nostra ciutat la podem dividir en 3:
1. Els barris que tenen una renda inferior a la mitja
2. Els barris que se situen en la mitja
3. Els barris que superen la renda mitja
Aqu
Aquest mapa mostra la divisió a partir de la mitjana que marca el seu RDF. Podem veure el RDF dels districtes i com aquesta es despunta o no segons on estigui situat.
Amb el RDF podem veure que a Barcelona hi ha barris amb un índex molt més alt (com ara a Sarrià) o amb altres que en tenen un molt més baix (com per exmple Nou Barris).
Aquest fet em fa donar-li moltes voltes al tema i no he pogut parar de pensar en com de malament tenim distribuits els béns i els serveis a grans nivells i com viure en un tipus de barri et pot condicionar el la teva forma i ritme de vida, més enllà de les conicions i oportunitats.
Després d'uns quants mesos el semestre està a punt de concloure i amb ell, m'emporto un grapat de nous coneixements gràcies a totes les assignatures que he tocat en aquesta carrera i, els que em queden! Interrogants i Reptes de Futur m'ha semblat una assignatura molt diferent amb les altres, ja sigui per la metodologia aplicada o pel funcionament de les classes amb tots els debats que hem generat o si més no, també per les dinàmiques que hem fet abans de començar una classe. Des del meu punt de vista, i no crec que sigui l'única persona que pensi així, he après molt i he adquirit molts coneixements nous, sobre tot a partir del cicle de conferències. D'altres, ja els havia escoltat o tractat, com ara les desigualtats que hi ha a la ciutat de Barcelona o les paraules de Zygmunt Bauman sobre els conceptes de la modernitat sòlida i la modernitat líquida. Però, no obstant, sé que m'emporto moltíssimes més apranentatges nous. Per exmple, ara sé millor quin ...
16 de desembre de 2019. Avui ha estat l'últim dia de presentacions dels treballs. Hem conclòs amb: Ja m'he desvinculat. Ho he fet bé?: Un tema d'aparença comú però que, realment, és un procés molt difícil de realitzar. Desvincular-se de qualsevol cosa és quelcom molt complicat quan ens hem acomodat, adaptat o acostumat. Tot vist des d'un punt de vista d'un o una educadora que el algun moment hagi treballat en l'àmbit social amb menors. Vivenda, construcció comunitària i educació social: Com gestionem l'augment de persones que es troben en una situació sense llar? S'ha de promoure i aconseguir una agitació de la comunitat com a mitjà d'empoderament tan individual com col·lectiu. S'han de motivar els valors compartits dins d'una relació horitzontal.
9 de desembre de 2019. L'assignatura ja està arribant al seu final i com a tal, els treballs també. És per això que durant aquestes últimes classes s'exposaràn els treballs grupals que hem fet. El treball del meu grup el vam presentar el segon dia i tracta sobre Els infants i joves menors no acomapnyats. Els treballs que la resta de la classe ha fet han estat: V iolència filio parental: Un tipus de violència comesa de fills a pares i que està molt poc visibilitzada i que la societat no és conscient de la violència que hi ha. Autisme amb animals: Com afecta l'autisme i quines ventatjes i millores té en aquest transtorn la companyia d'un animal com ara els gossos, els cavalls... Educació emocional i fracàs escolar dins l'àmbit de l'educació social: La importància que té l'educació emocional dins dels centres oberts per a que d'aquesta manera en els centres escolars hi hagi i es promogui el seu èxit. Moviment Rave: ...
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada